sekmadienis, gegužės 24, 2009

Mokomės tailandietiško maisto gaminimo ir masažo meno



Labai teisinga linkme viskas klostosi. Kai Lietuvos prezidente išrenkama moteris, vyrai pradeda mokytis gaminti maistą. :) Rytojaus dieną po rinkimų, su Karoliu paėmėme pusės dienos maisto gaminimo kursus. Išsirinkome išmokti po 5 skirtingus patiekalus (bet realiai po 4, nes vienam patiekalui atsikirai mokėmės pasigaminti pastą), tai 8 kartų užėję pas mus į svečius, ragautumėte vis skirtingus tailandietiškus patiekalus :)


Grupelėje buvome tik trise, be mūsų dar maisto gaminimo meno mokėsi ir anglė istorijos mokytoja. Gavome labai juokingą ir ekspresyvią instruktorę, pripasakojo bajeriukų, pati iš jų ir pasijuokė:)


Pirmiausiai pravedė pažintinę paskaitą apie daržoves ir prieskoninius augalus. Labai daug kas neauga pas mus Lietuvoje, tai pusę prieskonių teks pakeisti kažkuo bent jau panašiu arba ieškoti įvairiose prieskonių parduotuvėse.


Vėliau ėjome į daržovių ir makaronų (noodlų) turgelį. Daržovių pasirinkimas čia labai didelis ir visos jos pavydėtinai pigios. Su Karoliu apsižiūrėjome, kad mojito kokteiliukų galėtume nebrangiai pasigaminti, tad įsidėmėjome turgelio lokaciją – vėliau pravertė :)



Devynios galybės ryžių, ir visi skirtingomis kainomis, jie beveik kaip vynas - kuo senesni, tuo brangesni (iki tam tikros ribos):



Grįžtam į virtuvę, užkandam gaivių vaisių nežinomu pavadinimu, užsijuosiam prijuostes ir kimbam į darbus.


Pirmas patiekalas – Pad Thai:


Makaronai su tofu (kažkas panašaus į, pavadinkim, sojų sūrį), vištiena, pupelių daigais, ryžių makaronais, česnakais ir kiaušiniu. Skoniui suteikti šliukštelėjome po tris šaukštelius austrių ir žuvies padažų. Eij, ar yra tokių padažų Lietuvoje, ar parsivežti kokią dėžę?

Karolis tuo met u gamino Pad See uw, kinietiški plokšti makaronai su daugiau daržovių ir juodu tirštu sojų padažu:



Žinojome, kad galėsime suvalgyti viską, ką pasigaminsime, todėl prieš tai ir nepietavome. Galbūt todėl išalkus pirmas patiekalas buvo labai skanus, kad net norėjau pakartoti.


Spring rolls:


Įdarui praktiškai tas pats kas, Pad Thai, tik suvyniojama į specialų ryžių paplotėlį-blyną ir pakepama aliejuje. Įdaras:


Spring rollsai valgomi su saldžiarūgščiu padažu. Labai skanu, Malaizijoje ir Tailande juos dažnai valgydavome. Jei Lietuvoje rasiu spring rolls'ų paplotėlių, pažadu gaminti bent kartą į savaitę :) (Karolis: nu sorry, bet netikiu:P)

Red curry – raudonasis kari su vištiena, aštri tiršta sriuba, pilama ir valgoma ant ryžių, kurią Karolis Tailande įsimylėjo ir valgė dažniausiai:


Pirmiausiai pasigaminome red curry pastą su raudonais pipirais, česnakais ir daug aštrių mažų žalių pipiriukų. Išnaudojome Karolio vyrišką jėgą:


Viską suvalgę gaminome sriubas, aš su kokosų pienu (Tom Kha Kai):


Karolis - savo išgirtąją aštrią Tom Yum su krevetėmis. Prieskonines daržoves ir pipiriukus prieš supilant viską į lėkstę reikėjo išgraibyti – jos tik dėl aromato:


Labai aštrios papajos salotos:


Atrodo labai nekaltai, bet daržovės sumaišytos su tokiu aštriu padažu, kad paragavus jų net aštrioji Tom Yum sriuba pasirodo nebeaštri :)

Trise suvalgyti viską, ką pasigaminome, nelabai buvo įmanoma – maisto liko, grįžom pilnais pilvais ir tikėdamiesi, kad ir be tailandietiškų turgelių Lietuvoje kažką sugebėsime pasigaminti (tą žinom tikrai – pietryčių Azijos patiekalų tikrai pasiilgsim).


O apie masažo kursus nėra ką daug ir pasakoti – pasiėmėm pusdienio viso kūno masažo su aliejumi kursus abu (jei visi du, tai visi du:), kurie realiai truko mažiau nei 4 valandas. Gavom po knygą su masažo pratimų nuotraukomis – pradžioj mus abu dvi masažistės masažavo, o mes žymėjomės kiekvieną jų judesį, vėliau viskas apsikeitė – mes tapom masažuotojais ir žiūrėdami į nuotraukas ir savo užrašus gavom masažuoti savo mokytojas. O jos sakydavo pastabas – kas gerai, kas ne. Nežinau, ar per tiek mažai laiko įmanoma išmokti masažuoti, bet patys jaučiamės, kad mokam šiek tiek daugiau – o toliau viską lems praktika:) Juokingiausia, kad gavome net sertifikatus su mūsų turėtomis pasinėmis nuotraukomis – kabinsim ant sienos ir atidarysim saloną:)


Daugiau nuotraukų su maistu – albume (o kursu organizatoriu nuotraukas su mumis galite rasti ju svetaine cia - antroje puseje
ilgos nuotrauku grandineles).



10 komentarai:

bilt rašė...

labai skanei ziurisi nuotraukos :) beje neikainojama patirtis ismokti pasigaminti kazka is pietu azijos patiekalu :)

Anonimiškas rašė...

Aha, va tik klausimas kokia savikaina Lietuvoj viso to dziaugsmo. O tai kainos visos egzotikos parduotuvese belenkokios :(

Anonimiškas rašė...

Niamu niamu.. Receptukus tikekimes uzsiraset ir paskui bent vienu pasidalinsit, ania?? :)
O Edita, del padaziuku, tai buk rami, ju Lietuvelej tikrai yra :)

Neringa rašė...

Ir Tofu Lietuvoje jau yra! Taip kad, ruoskites gaminti grize:)

V.S. rašė...

Sveiki.Kur dingote ,kad nerasote?Gausite ir mane ismokyti gaminti skanu maista be mesos.Masaza kad ismokote saunu mes eile tai surasysime kol grysite.Sekmes ir rasykite.

karolis rašė...

trumpam buvom pradinge Kambodzoj - internetas cia letas, tai nebuvo kada ir nuotrauku sukelti. bet siandien, ryt, poryt idesim nauju irasu ir foto. ka tik atvykom i Kambodzos sostine - Pnompeni, einam ieskot vakarienes, gavom viesbutuka su teliku (7 doleriai), tai sianakt reiks bandyt Cempionu lygos finala paziuret:)

Ruta rašė...

Sveiki:)
Klausykit, o ka jus del Laoso vizos galvojat? T.y. darysit ja ar ant sienos gausit? Ir kaip buvo su Kambodzos viza, pasienyje gavot ar daretes kazkur?
O nuotrauku ir teksto laukiam laukiam:)

Ruta (www.rutele.lt)

Edita rašė...

Ruta, Pnom Penyje tik Vietnamo viza bandysim pasidaryti, o Laoso - ant sienos.
Kambodzos viza gavom ant sienos uz 20$, bet norejo pareigunai nulupti po 1000batu, bet kai nepasidavem, tai paprase 100batu uz kazka :D
Nuotraukos ir irasai kol kas kaupiasi pas mus kompe, internetas cia toks letas, kad ir irasai keliasi letai. Kantrybes :)

karolis rašė...

Kambodzos viza tai galima gauti visuose ivaziavimo taskuose, bet jei varysit i Laosa, pasidomekit, kiek zinau, ne visuose taskuose ant sienos galima gauti.

Laima rašė...

del rytietisku patiekalu galit nepergyvent, yra kaune tokis indisku patiekalu restoraniukas, kur galima visokiu prieskoniu isigyti. mano bendradarbe patapo vegetare paskutiniu metu, tai tofu, taip vadinama soju pieno suri, pati pasigamina. receptu internete pilna :)taip kad isidemekite recepturas visu patiekalu, o su prieskoniais nemanau, kad kils problema

Rašyti komentarą