sekmadienis, lapkričio 07, 2010

Gruziniški skrandžio malonumai




Rašėm apie pietryčių Azijos šalių virtuves, pratęsiam šią tradiciją ir su Gruzija - yra ten ką paragauti.





Tikriausiai populiariausias gruziniškas patiekalas - chačapuri. Ieškant pažįstamų palyginimų - būtų galima sakyti, jog tai pica, įdaryta sūriu (sulguni):


Jei kas norėsit išsikepti namie - pravers šis video. O Adžarijos regiono (Gruzijos vakaruose prie Juodosios jūros, ten, kur Batumi) chačapuri - laivo formos ir su užkultu kiaušiniu viduryje (tas sviesto gabalas, aišku, nebūtinas ten):


Ne ką mažiau populiaresni - gruziniški koldūnai, chinkali. Dideli, dažniausiai su 4 skirtingais įdarais (mėsa, grybai, sūris, bulvės). Jeigu juos norite valgyti kaip tikri gruzinai - imkite už kotelio rankomis, prakandus išgeriamas sultinys chinkalio viduje, suvalgomas chinkalis, bet pats kotelis paliekamas nevalgytas lėkštėje (kai kuriose kavinėse pagal tai reikia užsimokėti - kiek chinkalių kotelių palikta lėkštėje, vadinasi, tiek chinkalių buvo užsakyta).


Bet kuriame restorane galima pasirinkti bet kokį skaičių įvairių chinkali, vieno jo kaina, dažniausiai - 0,75 Lt. Pavalgyti užtenka 3-5 chinkalių.


Įdomios formos gruziniška duona:


Pasirodo, gruziniška duona kepama štai tokiose krosnyse, tiesiog prilipinant tešlą prie krosnies vidinės sienos stipriu smūgiu (pavyzdžiui, video iš youtube).


Editos mėgstamiausias gruziniškas patiekalas - keptas baklažanas su žemės riešutų užtepėle:


Moliniame inde keptos šampinjonų galvos - va čia irgi buvo vienas geresnių, bet brangesnių patiekalų (įprastai Gruzijoje pavalgyti galima už 7-12 Lt, bet jei norėsis išragauti daug skirtingų patiekalų, kaina gali ir patrigubėti. Vynas, beje, įskaičiuotas :)



Kaukazietiška charčio sriuba - ragavom kelias, ši nebuvo tokia gera:


Šašlykų turbūt jau net minėti nereikia - Kaukazas ir Gruzija be jų neįsivaizduojami:


Kažkas panašaus į guliašą (tik pavadinimą jau pamiršau) - geriau, nei charčio sriuba:


Vėl ta pati žemės riešutų užtepėlė - žemės riešutai čia mėgstami:


Kalbant apie maistą, negalima nepaminėti turgaus - kaip ir kiekvienoje šalyje, turgų mes būtinai aplankome. Gruziniškas turgus - spalvingas, su dar spalvingesniais kvapais (nuo kai kurių nosį tikrai reikia saugoti...)



Prie tų pačių sūrių apsilankėm ir dar kartą - priderinti prie Editos plaukų spalvos :)


Nekaip einasi verslas miltų kalnų valdovėms:


Gruziniškas naminis saldumynas - žemės riešutai, aplieti ir sudžiovinti su vyniuogių sirupu:


Kokių prieskonių iš Gruzijos prisivežėm, tiksliai net nežinom - perkant turguje aiškina, kuris prieskonis kam tinka, bet namie jau sunku atsiminti. O jų ten irgi kalnai:


Skanaus :)

Tiesa, kai ko vos nepamiršom - nuolatinis gruziniškos virtuvės palydovas - vynas :) Taurėmis jo nelabai ir parduoda, tik geresniuose restoranuose, o įprastai - stalo vynas po puslitrį ar litrą. Puslitris dažniausiai kainuoja 3-5 Lt, bet turguje naminio vyno galima nusipirkti ir po 2-3 Lt už litrą. Už vyno kokybę čia įdomiau pats pirkimo procesas - puiki proga susipažinti su pardavėjais, prisiragauti vyno, o po to kitą dieną einant pro tą pačią vietą jau sunkiai įmanoma išvengti kvietimo iš to paties pardavėjo paragauti ir nusipirkti dar vyno :)

PS: virtuvės dievams: čia rašėme apie Indonezijos, Singapūro, Malaizijos, Tailando virtuves ir du bandymus sulietuvinti tailandiečių patiekalus (lauke ir virtuvėje).


4 komentarai:

troy rašė...

Riešutai su vynuogių sultimis - čurčchelos.
Toks pavadinimas, o užmiršote...

Jurga rašė...

Kaip Gruzija mane vilioja dėl maisto :)

karolis rašė...

Ten tiek daug tų pavadinimų, kad visų ir neatsiminsi..:)

Tadas rašė...

Valgyyyyyyyyyyyttttttttttttt........

Rašyti komentarą